Als je de Marmotte of een andere cyclosportieve wil gaan rijden moet je je goed voorbereiden. In januari zul je al kilometers moeten maken om begin juli op zijn minst 4000 kilometer in de benen te hebben. Vaak krijg ik de vraag wat je moet eten tijdens een cyclo. Maar als je pas dan begint met een uitgekiende voedingsstrategie ben je te laat. Al in januari moet je daarmee beginnen. Anders is het zonde van al die uren training. Met de Marmotte als uitgangspunt leg ik hier uit wat een optimaal eetpatroon is in de voorbereiding en tijdens de rit zelf. Uiteraard zijn er ook andere strategie├źn en theorie├źn. Maar deze heeft zijn nut bewezen, bevalt goed en vereist geen rigoreuze aanpassingen in je eetpatroon.

Er zijn mensen die de Marmotte zonder speciale voedingsmaatregelen prima uitrijden. Zij hebben al een prima eetpatroon of zijn zo ijzersterk dat ze zichzelf kunnen afvragen of ze niet een nog beter resultaat hadden behaald met een betere voedingsaanpak. Met een goed eetpatroon verhoog je het effect van de training en zul je uiteindelijk beter presteren op de dag zelf.

Januari en Februari

De eerste maanden van het jaar zijn ideaal om af te vallen tot het juiste vetpercentage en je vetverbranding te stimuleren door duurtraining.

Meer lezen

Maart tot en met Juni

Train het eten op de fiets en stem je dagelijkse voeding af op het trainen.

Meer lezen

Koolhydraten, Water, en een beetje zout

Wat kun je het beste eten tijdens training en wedstrijd en waarom.

Meer lezen

Paar dagen voor de rit: Stapelen?

Vergeet het bunkeren maar pas je voeding wel aan. Moet het percentage koolhydraten omhoog de laatste dagen?

Meer lezen

Tijdens de rit: wedstrijdvoeding

Wat eet een topper en een toerder tijdens de bewuste dag in juli?

Meer lezen

Op de Alp en daarna: optimaal herstel

Na de marmotte wil je misschien het liefste neerploffen met een biertje en je fiets (de eerste maanden) in de wilgen hangen. Wacht daar heel even mee voor een optimaal herstel.

Meer lezen