Van wielrenners is bekend dat zij tijdens de zware etappes enorm veel calorieën verbranden. Soms verbranden zij meer dan ze kunnen eten. Dan ga je putten uit de reservevoorraden in het lichaam. Wanneer je niet actief bent heb je dagelijks ongeveer 1500 tot 2000 kcalorieen nodig. Met fietsen verbruik je flink veel energie. Wanneer je intensief fietst verbruik je ongeveer 25 Kcal per kilometer. Een profrenner in actie verbrand 40 Kcal/km. Een tocht als La Marmotte kan je niet rustig trappend afleggen. Tijdens deze tocht wordt door zowel de geoefende amateur wielrenner en de “wielertoerist” 3500 a 4000 Kcal verbrand. Aangezien het lichaam ook de resterende uren van de dag op gang moet blijven en daarvoor energie vraagt moet er deze dag 5000 a 6000 Kcal “getankt” worden. Dat is net zo veel als de Tour de France-wielrenner die een etappe met 3 cols doet. De intensiteit van de inspanning van de renner is weliswaar beduidend hoger (ongeveer het dubbele), maar de tijd is veel korter.
Het is dus zaak om meteen al te beginnen met eten en drinken. Niet wachten tot je dorst of honger voelt. Neem geen risico’s met onbekende dorstlessers of reepjes tijdens de tocht. (Het is altijd beter dan niets) Zorg er voor dat je tijdens de trainingen een routine ontwikkelt waar je lekker op draait. Tijdens de tocht zijn er genoeg verrassingen en naar de top van de Galibier lever je al genoeg strijd met jezelf. Dan is het zaak geen kopzorgen te hebben over je voeding.
Voeding en drankposten (kijk op de site, het wil nog wel eens veranderen) Top Croix de Fer: voedingspost met thee, water en fruitVoet Telegraphe: water en drankenValloire: uitgebreide voedingspost, brood, kaas, worst, gedroogd fruit, bananen.Top Galibier: voedingspost met water en energiedrank en gedroogd fruit ed. Voet Alpe d’Huez: voedingspost met dranken, gedroogd fruit.