Yneke Vocking

Ik ben Yneke Kootstra (voorheen Vocking), Humane Voeding (nu voeding en gezondheid) gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Een interessante studie, want het onderwerp voeding gaat iedereen aan, is zeer breed en constant in beweging. Eten gaat nooit alleen over eten maar ook over smaak, gezondheid, emoties, herinneringen en cultuur. Daarnaast heeft iedereen die eet ook een mening over eten. En dat is vaak verwarrend want je struikelt op internet over zogenaamde deskundigen en verschillende meningen over gezond eten. “Is suiker echt gif en kan ik melk beter laten staan?”

Ik probeer de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen te vertalen in een bruikbaar verhaal en praktische tips. Dat doe ik in boeken, artikelen en op tv. Ik heb bijvoorbeeld een weekmenu en column voor het magazine Vrouw van de Telegraaf gemaakt en misschien ken je me van het tv-programma De Afvallers. Daarnaast begeleid ik mensen ook persoonlijk in mijn praktijk te Amerongen. Welk doel mensen ook hebben, ik help ze graag dat doel te bereiken door middel van een beter eet- en leefpatroon.

Ik ben moeder van drie zoons. Ik stop veel tijd in mijn werk maar daarnaast maak ik ook graag tijd vrij om te sporten. Ik heb sporten overigens niet altijd leuk gevonden. Op de middelbare school werd ik bijvoorbeeld altijd als laatste gekozen met gym. Na mijn studententijd kreeg ik er wat meer lol in en nu kun je me regelmatig tegenkomen in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Hardlopen, mountainbiken of op de racefiets, ik vind het alledrie geweldig. Maar omdat ook de jongens naar de hockey of fietstraining moeten, is het soms schipperen met de tijd. Niet alleen om zelf te kunnen sporten maar ook om iedere avond bijvoorbeeld weer een warme hap op tafel te toveren. En dan al die sportwas. Ik kan wel zeggen dat ik veel van de praktische problemen ken! Maar ik heb de instelling dat als je echt wil er altijd wel een mouw aan valt te passen. Geen tijd heeft vaak met prioriteit te maken!