was successfully added to your cart.

Winkelwagen

De smaak van aardappel

By 31 oktober 2012 Geen categorie

–>Een paar aardappeltjes op het bord vinden we heel gewoon. Misschien zelf wel een beetje saai. We kiezen dan ook steeds vaker voor rijst en pasta. In 1960 at de Nederlander gemiddeld 130 kg aardappelen per jaar. Dat is nu nog 80 kilo. Daar wilde De Week van de Smaak verandering in brengen. Van 29 september tot en met 7 oktober 2012 werden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd met als thema De Aardappel. Want de aardappel is niet alleen gezond en lekker maar ook een duurzamer alternatief voor rijst en pasta.
Pierre Wind verzorgde bijvoorbeeld een openbare Smaakles rond de aardappel op 6 oktober in Amersfoort en er was de verkiezing van de Nederlandse Held van de Smaak 2012.
De Noord-Hollandse Held van de Smaak van dit jaar is aardappelteler Jan Klaver uit Medemblik. Jan Klaver teelt en verkoopt ruim 30 verschillende rassen met mooie namen zoals Vitelotte noir, Belle de Fontenay en Pimpernel. Maar Klaver teelt ze niet vanwege de mooie namen. De smaak is doorslaggevend. En dat test Jan thuis: “Als de pan aardappelen leeg komt, zitten we goed.”
Thuis kunt u natuurlijk u iedere week van het jaar uw eigen Week van de Smaak bij elkaar koken met uw eigen favoriete aardappel. Want een aardappel kun je niet alleen overgieten met een lekkere jus maar in puree, ovenschotel, salade en zelfs soep doet hij het ook goed. En spreekt u dit toch wat minder aan? Wat zou een frietje zonder aardappel zijn?

Aardappel gezond? In vergelijking met rijst en pasta bevat de aardappel per portie minder calorieën, meer vezels en is het een belangrijke bron van vitamine C. Bewaar aardappelen in het donker. Anders kunnen ze groene worden. Snijd  de groene plekken altijd weg want dit bevat het stofje solanine. En dat is minder goed voor de gezondheid!
Portie aardappelen van 150 g: 122 kcal, 3,7 g vezels, 11,9 mg vitamine C
150 g gekookte rijst: 144 kcal, vezels 1,2 g, 0 g vitamine C
150 g pasta: 150 kcal, 1,2 g vezels, 0 mg vitamine C
Source: New feed

Leave a Reply

*