was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Gamechangers: plantaardig is goed voor gezondheid en planeet

By 5 november 2019 november 10th, 2019 blog
Gamechangers - plantaardig versus vlees

Gamechangers gaat over plantaardig versus vlees eten en de gevolgen voor onze gezondheid en die van onze planeet

In mijn omgeving is er veel discussie over Gamechangers, de documentaire op Netflix die het veganisme promoot en vlees vergelijkt met roken en asbest.
Vanuit wetenschappelijk oogpunt valt er inderdaad veel af te dingen op de docu. Heel klein puntje bijvoorbeeld, het feit dat onze tanden niet op die van vleeseters lijken. Dat klopt, maar ons gebit lijkt ook niet op die van herkauwers. We hebben namelijk en snijtanden en maaltanden, geschikt voor een omnivoor dieet.

Vleeseter of planteneter
De documentaire is op zijn Amerikaans lekker kort door de bocht. De nuance mist omdat veel TV-makers het idee hebben dat het grote publiek de nuance niet aankan. Daardoor wordt ook in deze documentaire het nogal zwartwit gesteld. Je bent vleeseter of planteneter.
En dat is jammer. Want zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Maar zoals de documentaire al noemt, in de VS wordt gemiddeld drie keer zoveel vlees gegeten als in de rest van de wereld. Ga er maar aan staan. Dan moet je met grof geschut komen om de Amerikanen tot besef te laten komen dat het ook anders kan.

Gezondheid en planeet
Gamechangers gaat namelijk over heel belangrijke thema’s. Niet alleen over onze lichamelijke gezondheid maar ook over de toekomst van onze planeet. Gamechangers weet, zo hoor ik om mij heen, de discussie in ieder geval goed op gang te brengen. En laten we focussen om waar het om gaat. Niet of het wetenschappelijk allemaal wel klopt. Want dat doet het niet. Maar alle voedingswetenschappers zijn het er wel over eens dat we meer plantaardig mogen eten en wat minder dierlijk eiwit. Dat is goed voor onze gezondheid en die van onze planeet. Zoals de documentaire pas helemaal aan het eind stelt, het is al mooi als je als verstokt vleeseter één dag per week geen vlees gaat eten…

Leave a Reply

*