was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Hoeveel vlees is gezond?

By 6 november 2012 Geen categorie

–>Ik kwam Frank tegen op straat. Ik vertelde hem dat hij er goed uitzag. Maar op de vraag of hij iets was afgevallen begon hij te klagen. Het klopte, hij was 9 kilo kwijt. Maar hij was zijn dieet helemaal zat. Hij moest dagelijks een halve kilo vlees eten met wat groente en zuivel. Maar fruit en brood was uit den boze. Het kwam zijn neus uit. En hij vroeg zich af of dat wel gezond was, zoveel vlees!
Ik vertelde hem dat als hij zich er niet goed bij voelde het misschien geen goed eetpatroon voor hem was. Maar zijn vraag was helder: “Hoeveel vlees per dag is gezond?”
Vlees levert eiwitten, B-vitamines en het is een belangrijke leverancier van ijzer. Per dag hebben we ongeveer één gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een man van 90 kg heeft ongeveer 90 g eiwit nodig en een vrouw van 60 kg rond de 60 gram. Uit bijna alle voedingsmiddelen haal je eiwit. Uit een ons biefstuk haal je bijvoorbeeld 24 g eiwit en uit 3 sneden brood 7 gram, net zoveel als uit een gekookt ei. Goede eiwitbronnen zijn vlees, vis, kip, vleesvervangers, zuivel, eieren en bijvoorbeeld peulvruchten. Een portie witte bonen levert 15 gram eiwit. Geen vlees eten is dan ook geen probleem. Maar hoeveel vlees zou goed zijn voor Frank? Bij vlees kun je onderscheid maken tussen wit en rood vlees. Rood vlees is van rund, varken, geit en schaap. Wit vlees is van gevogelte. Uit enkele onderzoeken blijkt dat rood vlees mogelijk de kans op darmkanker verhoogt. Uit andere studies blijkt dit niet. Het voedingscentrum raadt u echter uit voorzorg aan om maximaal 500 gram vlees per wéék te eten. Dat is bij een portie van 125 gram rauw vlees per persoon bij de warme maaltijd maximaal drie tot vier maal  per week vlees. Nu maar hopen dat Frank ook van vis, kip en bonen houdt!

Hoe kom ik zonder vlees aan voldoende ijzer? In vlees zit ijzer wat gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam. IJzer uit plantaardige voedingsmiddelen wordt moeilijker opgenomen. De opname verbetert wanneer u gelijktijdig vitamine C binnenkrijgt. Bijvoorbeeld met een sinaasappeltje, glaasje ananassap, wat reepjes paprika of een portie broccoli.
Source: New feed

Leave a Reply

*