was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Ketonen in je bidon?

By 9 augustus 2016 Geen categorie

Chris Froome zou het op ‘ketonen’ doen. En ook van andere renners gaan de geruchten dat ze zweren bij een koolhydraatarm dieet. Zelf heb ik wel gehoord van koolhydraatarme trainingsdagen die ingezet worden bij veel profrenners zoals de ‘LottoNL-Jumbo’s’. Dat kan, goed uitgevoerd, de vetverbranding stimuleren. Maar goede wielrensters zoals Ellen van Dijk (sorry Ellen, ik heb het niet bij je gecheckt) zouden stelselmatig zweren bij een koolhydraatarm dieet. Wanneer je weinig koolhydraten eet, gaat je lever ketonen uit vetzuren maken als er onvoldoende glucose beschikbaar is. Ketonen worden trager verbrand dan glucose maar hebben ook minder zuurstof nodig. En dat is natuurlijk interessant! Want vetzuren hebben meer zuurstof nodig dan glucose (koolhydraten) om te verbranden en om te zetten in energie. Als je een ketogeen dieet volgt (weinig tot geen koolhydraten maar wel veel vet, denk aan Atkins of oerdieet) dan vormt je lijf ketonen. Dat doet je lichaam niet van de ene op de andere dag. De nadelen zijn dat je heel gedisciplineerd moet zijn om dit vol te houden (geen ijsjes, pizza, chips, veel fruit etc) en dat veel vet tot maagdarmklachten kan leiden. Daarnaast blijven koolhydraten heel belangrijk als snelle energiebron tijdens een ontsnapping, sprint of beklimming. Als je heel intensief moet presteren blijven koolhydraten de beste bron.
Prof. Dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van Inspanning aan Maastricht University, is er heel duidelijk over: ”Een ketogeen dieet, daar win je de Tour niet mee!”
Je kunt natuurlijk ook ketonen in een bidon stoppen in plaats van koolhydraten. Maar volgens Philippe Pinckaers, onderzoeker en tot voor kort wedstrijdwielrenner, is dat (nog) geen optie. Je moet heel veel ketonen innemen willen ze een rol spelen in je stofwisseling en dat is in verband met de smaak geen optie. Er wordt nu wel gewerkt aan speciale ketonesters maar die zijn nog niet onderzocht en nog niet te koop. Van Loon: ”Als ik moet kiezen tussen koolhydraten of ketonen in mijn bidon, dan kies ik voor koolhydraten!”
Goed om te weten dat Olympisch kampioen Anna van der Breggen in de Volkskrant van 9 augustus laat noteren dat zij zelf wel bepaalt hoeveel bordjes eten ze neemt onder het motto dat ze er wel plezier in moet houden. Dat klinkt niet als iemand die tegen heug en meug ketonen gaat drinken

Yneke

Lees ook het artikel. Verdachte bron maar zeker interessant: http://www.kenniscentrumsuiker.nl/suikerinperspectief/37/#18

Noot bij de foto: Ben drinkt gewoon water. Dat is vaak de beste optie als je traint!

Schermafbeelding 2016-08-09 om 10.50.35

Leave a Reply

*