was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Gisteren heb ik samen met Anja Janssen Alissa Hamilton geinterviewd van het boek Melk, de witte sloper, die maandagavond nog bij Humberto Tan zat. Verrassend! Want wat zijn de belangrijkste bevindingen na het gesprek?

  • Alissa heeft de ochtend ervoor nog ontbeten met yoghurt. Haar favoriete zuivelproduct is kefir.
  • Alissa wil niet onaardig zijn naar haar Nederlandse uitgever maar ze is niet helemaal gelukkig met de titel van haar boek, ‘Melk, de witte sloper’.
  •  Ook distantieert ze zich van de ondertitel: ‘waarom melk slecht voor je is, en je best zonder kunt’. Volgens haar zijn titel en subtitel vooral uit marketingoverwegingen gekozen. Het dekt niet de lading van het boek volgens haar.
  • Ze geeft toe dat melk ook veel positieve kanten heeft. In haar boek wilde ze niet volledig zijn maar vooral de negatieve kanten belichten omdat die te weinig voor het voetlicht komen.
  • Haar belangrijkste doel is dat zuivel in de US en Canada niet meer als aparte voedselgroep wordt gezien maar bij de groep ‘eiwitrijke producten’ komt. In Nederland is dat al jaren het geval.
  • Ze vindt het prima als je melk drinkt maar als je dat niet wilt kan dat ook. Volgens mij zeggen dietisten in Nederland dat al jaren.
  • Ze voert de calciumparadox aan (in landen waar veel melk wordt gedronken is er ook meer sprake van heupfracturen) maar wil daarmee vooral laten zien dat in landen waar men minder calcium binnenkrijgt dan de aanbevelingen, er ook gewoon sterke botten worden gevormd. Naar haar idee zijn dus de aanbevelingen te hoog. Ze is daarmee in goed gezelschap. (Denk aan Willett en Muskiet)

Kortom, Alissa Hamilton heeft heel veel woorden nodig om aan te geven dat een paar porties melk per dag prima zijn als je er tegen kunt. Maar er is geen reden om het als onmisbaar te zien. Integendeel, als we meer plantaardig zouden eten dan krijgen we al snel voldoende calcium binnen volgens haar. Blijft alleen een punt dat we niet iedere dag een eetlepel gedroogde basilicum en een grote portie boerenkool willen eten. Ook komt ze niet op een goed alternatief voor zuivel als hersteldrank voor fanatieke sporters. Lees meer >>

Leave a Reply

*