was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Ik neem het op voor Fajah Lourens

By 15 januari 2017 blog

Fajah Lourens was afgelopen dagen flink in het nieuws. Ik heb alle berichten na de uitzending van Jinek afgelopen donderdag even laten bezinken. Want wat is er nu eigenlijk aan de hand? Fajah Lourens zegt namelijk een heleboel zinnige dingen. Daarom wil ik het even opnemen voor haar. Allereerst start ze met de rake opmerking richting Eva Jinek dat ze niet moet zeuren over ‘vetjes’ als ze daarna een biertje pakt. Niks mis met een biertje op zijn tijd maar ze heeft gelijk. Als je een slanker lijf wilt dan moet je er wat voor doen. 1-0 voor Fajah: Je moet doen wat je gelukkig maakt maar daarna niet lopen klagen over de gevolgen.
Fajah brengt het leuk en ze is grappig en gevat. Ze heeft een poppige uitstraling door haar lengte en grote ogen maar ze lijkt me ook geweldig gezelschap om eens flink lol mee te trappen. Daarmee is ze het perfecte uithangbord voor een brave boodschap zonder dat het muf wordt. Ze maakte me dan ook blij met haar uitspraak over sinaasappelsap. Mijn filmpje van zeven jaar geleden bereikte veel minder mensen. Maar ik denk dat iedereen na deze uitzending weet dat je net zo goed cola kan drinken als jus d’orange! En ook heel knap, de meeste meisje-meisjes durven niet te confronteren. Fajah wel! Ze pareert de kritiek van Jinek knap als ze zegt dat ook pubermeiden gewoon niet in de pauze op hun scooter naar de McDonalds moeten rijden.* (Beetje populistisch misschien. Ze doet me daarmee overigens ook een beetje denken aan Geert Wilders. Ze roept nog net niet keihard “Minder, minder, minder”)
Zoals gezegd zou Fajah beter dan het Voedingscentrum de gezonde voedingsboodschap kunnen brengen zonder dat het braaf of saai wordt. En ik weet zeker dat je met haar dieet meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan met bijvoorbeeld het dieet van Sonja Bakker.
Er is maar één belangrijk ding mis met Fajah Lourens. Ik denk dat ze een mooi voorbeeld is van iemand met dyscalculie. Dyscalculie is hetzelfde als Dyslexie maar dan met cijfers. Dat kunnen we haar niet aanrekenen. We moeten haar gewoon iets meer tijd geven om de berekeningen nog eens opnieuw te doen. Want 1350 kilocalorieeën is net genoeg om haar mooie lijfje in stand te houden als ze de hele dag alleen maar op de bank zou liggen. En de gemiddelde Nederlandse vrouw is niet te dik omdat ze 2000 kcal eet. Was dat maar waar. Dan zou maatje 42 niet de gemiddelde maat zijn in Nederland. Je hebt rond de 1600 kcal dagelijks nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. En je valt ongeveer een halve kilo per week af als je dagelijks 500 kcal minder binnen krijgt dan je verbruikt. Het is niet verrassend dat Fajah snel afvalt als ze dagelijks 1000 kcal binnenkrijgt. Wel opmerkelijk is dat ze zegt dat ze daarmee 350 kcal zit onder haar dagelijkse behoefte. Kortom, Fajah heeft dan wel bij de nonnen Engels geleerd. Maar misschien moet ze even terug om nog wat rekensommetjes te doen.
En, ik twijfel eigenlijk om het te vermelden, maar ik vind dat ik ook zonder kleren met mijn vijftig jaar een ‘killerbody’ heb. Met zowaar een platte buik. (Laten we zeggen dat inmiddels mijn lijf ‘least of my worries’ is) Niet omdat ik nou zo supergezond eet of heel veel sport. Ik denk dat het vooral mazzel is. Goede genen. En net als iedereen heb ik mijn hele leven me zorgen gemaakt over mijn billen, borsten, putjes, kwabben en lurven. Nu pas durf ik naar de sauna en zonder handdoekje om richting zwembad. Of je nu wel of niet kan rekenen, afvallen of trainen… Je goed voelen zit in je hoofd, niet in je lijf!

Yneke

PS: zelf berekenen hoeveel energie je nodig hebt? In de opleiding tot leefstijlcoach gebruiken we de taart van Kees. Vul je eigen cijfers in!

*Was het maar zo makkelijk. We kunnen Fajah niet de schuld geven van het effect van de media en de boodschap van alle Fitgirls op het zelfbeeld van meisjes en vrouwen. Maar ze is er wel onderdeel van. Ze zou er verantwoordelijkheid voor kunnen nemen.

Leave a Reply

*