was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Vrouwen hebben niet voor niets meer vet!

By 3 februari 2017 november 12th, 2017 blog

De laatste jaren zie ik steeds meer vrouwen om me heen fietsen. Er wordt me dan ook regelmatig gevraagd of voeding op de fiets voor vrouwen anders is dan voor mannen. Fietsen is een duursport. En vrouwen zijn uitermate geschikt voor duursporten. Wist je dat hoe langer de afstanden worden, vrouwen relatief steeds beter gaan scoren? Dat zie je bijvoorbeeld in de loopsport. Bij een korte afstand zoals de 800 meter zijn mannen 12,2 % sneller. Bij de marathon is dat 9 %. Maar wanneer mannen en vrouwen 100 km gaan hardlopen dan scheelt het nog maar 5,3 %.

Een theorie is dat vrouwen vanwege hun geringere kracht en grotere vetvoorraad beter uitgerust zijn voor lange afstanden die een groter mentaal en fysiek uithoudingsvermogen eisen. (En dat zou weer zijn omdat een bevalling nogal wat van ons eist) Kortom, je hebt eigenlijk geen enkele reden om je niet in te schrijven voor een tocht met een langere afstand dan vorig jaar. Je kan het gewoon!

Voor een langere afstand, en dan heb ik het over meer dan vier uur fietsen, ligt de beste manier van trainen vrouwen ook beter dan mannen. Om lang en goed te presteren is een goede vetverbranding nodig. Zo bespaar je de kleine voorraad koolhydraten die je lijf heeft. En om de vetverbranding goed te trainen kun je het beste rustig trainen. En met rustig bedoel ik dat je ertegen moet kunnen dat E-bikes je vrolijk inhalen. Ik ken niet veel mannen die daartegen kunnen en zich niet laten opjutten!

Wanneer je rustig traint dan heeft je lijf voldoende zuurstof om vet als brandstof te gebruiken. Om vet te verbranden heb je namelijk meer zuurstof nodig dan voor koolhydraten. Je kunt je dus misschien voorstellen dat als je alleen snel en hard traint, dat je lijf dan alleen koolhydraten verbrandt en nauwelijks vet. Er is gewoon niet voldoende zuurstof over om met die grote hoeveelheid vet aan de slag te gaan. Rustig trainen helpt je lijf om vet te leren verbranden. Nuchter een stukje fietsen helpt ook. Net als minstens twee uur van tevoren niet eten. Met een goede vetverbranding wordt het mogelijk om vier uur rustig te fietsen met alleen maar water in je bidon.

Kortom, rustig trainen brengt je uiteindelijk verder.

En dan kom ik weer even terug op de vraag of vrouwen anders moeten eten dan mannen. Als je nog eens kijkt naar de records van mannen en vrouwen die steeds dichter bij elkaar komen te liggen als de afstanden langer worden. Dan is het onbegrijpelijk dat vrouwen over het algemeen alleen mogen uitkomen op kortere afstanden. (Nog niet zo heel lang geleden mochten vrouwen geen marathon lopen) Maar je kunt ook concluderen dat vrouwen veel meer aanleg hebben om goed vet te verbranden tijdens inspanning. Als we dat een beetje goed trainen hebben we minder koolhydraten nodig. Onze aanleg maakt echter niet dat we anders moeten eten tijdens een wedstrijd of cyclo. Dan moeten we net als mannen koolhydraten aanvullen. Maar met die voorraad doen we misschien wel langer. En met een beetje training kunnen we vast veel langer zonder eten tijdens een langere rit dan mannen. Maar neem altijd een noodvoorraadje koolhydraten mee zoals een mueslibol of gedroogd fruit. Want de man met de hamer slaat vrouwen net zo hard als mannen!

Leave a Reply

*