was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Het Vetbekkiesproject

By 4 oktober 2021 blog, nieuws

Het vetbekkiesprojectWat gebeurt er als je gedurende drie weken koolhydraten van het menu schrapt en die vervangt door vetrijk voedsel? En dan zijn we er nog niet: wat als je ook nog eens 1.000 calorieën extra eet, bovenop dat wat je normaal binnenkrijgt? *

Culinair journalist Marie Louise Schipper en ik nemen de proef op de som. Kom je aan? Gaat je cholesterolgehalte omhoog? Hoe zit het met je bloedsuikerspiegel? En hoe reageren je darmen, lees microbioom op deze verandering? Maar ook, wat zet je op tafel?

Sinds de jaren zeventig zit vet in het verdomhoekje, eet de mensheid mager en zijn we desalniettemin dikker dan ooit. Ik heb een prima gewicht. Schipper weegt naar eigen zeggen een paar duizend grammen te veel. We gaan dan ook op onderzoek uit.

Hoe ziet ons experiment er precies uit?

We zijn maar met zijn tweeen en dat is niet echt wetenschappelijk. Toch hebben we aan de zijlijn wat wetenschappers en artsen gevonden die meedenken en dat zorgt toch voor een wetenschappelijke ’touch’. Zo zijn we drie weken geleden al begonnen om de uitgangswaarden te bepalen. Schematisch ziet dat er zo uit:

T = -3 weken
metingen: bloeddruk, homatest, cholesterol en microbioom. Uiteraard ook gewicht en verder meten we vanaf dat moment het energieverbruik en voeren we onze voeding in op de eetmeter.

T= 0
Op dit moment, vandaag dus, starten we met een ketogeen dieet. We zorgen dat we minder dan 50 gram koolhydraten binnenkrijgen en ongeveer 1 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht. De rest is vet. Roomboter, zure room, olijfolie en vet uit noten en bijvoorbeeld avocado. En met die vetten gaan we er voor zorgen dat we 1000 (!) kilocalorieen meer binnenkrijgen dan we de afgelopen drie weken gemiddeld nuttigden. Voor mij is dat 3000 – 3200 kcal!

De komende dagen meten we de ketonen in de urine met strips. Verder hebben we vanochtend weer een homatest gedaan en is het cholesterol weer gemeten. Bloeddruk, gewicht, activiteit en energieinname blijven we meten en invoeren.

T= 3
Op dat moment mogen we stoppen met het ketodieet en gaan we weer normaal eten met een normale energie-inname. Pfff, ik ben benieuwd of ik verslaafd ben aan vet of het niet meer kan zien. En ga ik de boterhammen kaas net zo missen als ik op vakantie in Azië doe? Alle metingen doen we nog een keer. Ook de microbioomtest.

T= 6
Na zes weken gaan we nog eens meten. Zijn we weer bij de uitgangswaarden of is er iets veranderd? We zijn erg benieuwd wat dit experiment met ons gewicht doet. Want theoretisch zou je moeten aankomen. En omdat we ook niet het allergezondste vet naar binnen werken, wat is het gevolg op onze bloedwaarden en microbioom? We verwachten veranderingen en we delen graag onze ervaringen!

* In navolging van de diëtisten Connie Hoek, de als eerste in 2015 dit dieet volgde, en Teuni Verhagen, die in navolging het experiment in 2020 ook aanging, bleek dat hun gewicht niet toenam. Hoe kan dat? Dat willen Schipper en ik heel graag weten.

Leave a Reply

*