was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Waarom drie keer per dag eten beter is dan zeven maal!

By 12 juli 2021 blog, nieuws

Ik maak me geregeld boos. Over fabels, onzin of dingen ingewikkelder maken dan ze zijn. Want wanneer diëtisten, personal trainers of andere zorgprofessionals onzin beweren dan werkt dat tegengesteld aan de doelen die hun patiënten of cliënten hebben. Ik heb een voorbeeld. In een gesprek vanmiddag met een arts kwam me voor de zoveelste keer ter ore dat een diëtiste beweerde dat je dagelijks zeven keer moet eten om de stofwisseling te stimuleren. Alsof je lijf een kachel is waar je regelmatig brandstof in moet gooien want anders gaat je kacheltje uit!

Zelf in de fout

Nu moet ik bekennen dat ik het ook ooit beweerd heb. Zo ongeveer twintig jaar geleden. Want inmiddels is het flink achterhaald. Het tegendeel blijkt zelfs waar. Het periodiek vasten wat tegenwoordig door zelfs mijn kapper wordt gepromoot, blijkt veel gezonder te zijn dan de hele dag vulling naar binnen te werken.

Periodiek vasten

Nu is periodiek vasten niet iets nieuws. Tegenwoordig wordt het vertaald in 12 uur vasten of twee dagen weinig en vijf dagen ‘normaal’ eten. Maar in feite is drie keer per dag een goede maaltijd en tussendoor niets ook een vorm van periodiek vasten. En dat heeft grote voordelen. Alleen al voor je tanden die maar drie keer per dag met zuur worden belast. Maar het maakt ook dat je tussen de maaltijden de kans krijgt om vet te verbranden.

Drie keer per dag

Waarom is dit drie keer per dag eten beter voor je stofwisseling? Wanneer je eet krijg je vetten, eiwitten en koolhydraten binnen en stijgt je bloedsuikerspiegel. Om je bloedsuiker- of glucosespiegel niet te hoog te laten worden maakt je lichaam insuline. Eiwitten en met name koolhydraten zorgen voor de afgifte van insuline. Insuline zorgt voor een daling van glucose in je bloed door glucose op te ruimen. De opslag van glucose is echter beperkt en daarom wordt van een teveel vet gemaakt als je al die energie binnenkomt niet verbrandt in je kachel. Insuline zorgt dan ook voor vetopslag. En wanneer er insuline wordt afgegeven en in je bloedbaan aanwezig is, dan kun je niet of nauwelijks vet verbranden. De consequentie is dat vaker eten ervoor zorgt dat insuline meer aanwezig is in je bloed en je stofwisseling dus vooral gericht is op vetopslag en niet op vet verbranden!

Schrap tussendoortjes

Wanneer je dus wilt afvallen dan is alleen al om deze reden het een goed idee om drie keer per dag een goede maaltijd te eten en tussendoortjes te schrappen. Want als het goed is dan gaat tussen de maaltijden de hoeveelheid insuline in je bloed naar nul en kun je vet verbranden. Een andere goede reden is dat tussendoortjes over het algemeen wel vullen maar zogezegd nauwelijks voeden. Ofwel wat karig zijn in de hoeveelheid nuttige voedingstoffen voor de hoeveelheid energie die ze leveren.

Averechts

Waar ik me dus boos over maak is dat er dus nog steeds voedingsprofessionals zijn die anders beweren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Iemand die aan moet komen is gebaat bij kleine voedzame maaltijden en die zal het niet redden met drie keer een flink bord. En topsporters hebben ook een andere behoefte dan een secretaresse met overgewicht die nauwelijks beweegt. Maar het idee dat zeven keer eten je stofwisseling stimuleert  zou niemand meer hardop moeten durven zeggen. Want het werkt averechts!

Leave a Reply

*